Itä-Uudenmaan kierros

Aloittaja Mphessu, 09.01.15 - klo:13:47

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

09.01.15 - klo:13:47 Viimeisin muokkaus: 09.01.15 - klo:14:13 käyttäjältä Mphessu
Itä-Uudenmaan kierros

http://goo.gl/maps/1If3n

(A) Itä-Uudenmaan kierros on hyvä aloittaa Pornaisten Kotojärven maisemista. Lähtökahvit voi nauttia Kotojärven kartanon viihtyisässä ympäristössä golfklubilla. Pornaisten mutkateitä ajaessa voi muistella tunnettuja persoonia Mika "Sinuhe" Waltaria ja Risto "AKT" Kuismaa.  Pornaisten komean kivikirkon jälkeen käännymme hyvää ja vauhdikasta tietä Monninkylään ja jatkamme kohti Pukkilaa.

(B) Jaloittelutauko kannattaa pitää komeilla Askolan Hiidenkirnuilla. Askolan Kirnukallion kylkeen on uurtunut viimeisimmän jääkauden päättyessä kaikkiaan 20 lieriönmuotoista kuoppaa eli hiidenkirnua. Pukkilassa pannaan vilkku oikealle ja kiristetään sinkkiä hyväkuntoisella tiellä kohti Myrskylää.

(C) Myrskylän suuren pojan Lasse Virenin komean kotikirkon jälkeen olet kunnan keskustassa, jossa voi tankata sekä pyörän että kuskin.  Terho Sakin 1994 veistämällä Lasse Viren juoksijapatsaalla voi muistella miten Viren voitti ensimmäisenä maailmassa kultamitalin sekä 10000 m:n että 5000 m:n juoksuissa kaksissa peräkkäisissä olympialaisissa Munchenissä 1972 ja Montrealissa 1976.

Matka jatkuu vauhdikasta tietä Artjärven kauniille rannoille ja siitä tehdään koukkaus pohjoiseen Sääskjärvi kiertäen ja saavutaan mutkatietä Elimäen Mustilan Arboretumiin. Vuosittain puistossa käy tuhansia ihmisiä, suosituinta aikaa on kesäkuu, jolloin alppiruusut ja atsaleat kukkivat. Vanhaan viljamakasiiniin on rakennettu (D) Piika ja Renki kahvila, jossa perinteisesti myös motoristit vierailevat.

Matka jatkuu kohti Wanhaa Suomea (vuodet 1743-1809) Ruotsinpyhtäälle Strömforssin ruukille (E), jossa kannattaa tovi viivähtää. Voit tutustua Ruotsinpyhtään kirkkoon ja Wanhan Suomen rajaan ja siltaan. Ruukissa on laadukas lounaspaikka ja monenmoista museota ja käsityöputiikkia.
"Palataan Suomeen" Keskiaikaista Suurta Rantatietä, joka myös Kuninkaantienä tunnetaan. Loviisaan tullessa näet Loviisan linnoituksen Ungern ja Rosen –nimiset bastionit, jotka "Suurvalta-Ruotsi" teki 1700- luvulla rajan ollessa Kymijoella.  (F) Laivasilta on suosittu motoristipaikka ja sieltä lähtee myös vesibussit Svartholmaan. Tuhannen tuskan kuppilassa saat varmasti mieleenpainuvan kahvihetken.

(G) Pernajan koukkaus on aina mukava ajaa. Sieltä löydät myös Mikael Agricolan kodin rauniot ja polun sekä patsaan keskiaikaisen kirkon puistosta.
Matka jatkuu länteen ja Vanhakylän aakkoshuoltamoa (H), jossa voi huoltaa pyörän ja kuskin.

Nokka kohti etelää ja Isnäsiä (I).  Alue on maanviljelysaluetta, joten valmetti saattaa mutkan takaa kääntyä eteen. Isnäsin satama-alueeseen kannattaa tutustua. Sataman portti on auki ja sisään pääsee ajamalla. Voit tutustua vaikka höyrykonemuseoon. Isnäsin teollisuusalue kuuluu ympäristöministeriön ja museoviraston kulttuurihistoriallisten ja valtakunnallisesti arvokkaiden rakennusten listalle. Isnäsin lahdesta suurin osa on Natura 2000 aluetta ja sitä voi ihailla hyvin satamalaiturilta.

Hyviä mutkateitä jatketaan merenlahtia seuraten Epoon kautta Porvoon jokirantaan. (J) Jokiranta on suosittu motoristien kokoontumispaikka ja Porvoossa kauniita vanhoja rakennuksia ja kahviloita riittää. Kipparikahvilassa voi mainiosti vaihtaa kuulumisia muiden motoristien kanssa.

Lähdetään liikkeelle Porvoonjoen uuden sillan yli kohti vanhaa kuninkaantietä Hinthaaran kautta. Matkalla seuraamme noin kymmenen kilometriä kaunista ja mutkaista Mustijoen vartta ja saavumme takaisin Kotojärvelle (K). Kierroksen päätteeksi voidaan vielä nauttia hetki viihtyisistä kartanon maisemista, hyvästä seurasta ja virvokkeista sekä suunnitella taas uusia retkiä.  

Mphessu

-------------
Reitti tullaan ajamaan kimppa-ajona vuoden 2015 ajosuunnitelman mukaan 6.6. 2015.
Siinä kumppani TFMK:n osasto tullee mukaan Hämeestä. Tämä reitti tullaan julkaisemaan myös Mpmessujen esitteessä ; Mozkalla Suomi-neitoa kurvailemaan!

Kimppa-ajosta tulee kutsut sekä reittiesitteeseen että Moottorituristiin ja tietysti foorumilla lähempänä.Powered by EzPortal