Kuninkaantietä noudatellen Kehä III:lta Turkkuseen

Aloittaja Mphessu, 30.11.10 - klo:09:56

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Pääkaupunkiseudun metropolialueelta pääsee mozkalla länteen useita reittejä. Nopein on Valtatie 1 eli  E 18 moottoritie. Maisemilla ja mutkilla ei herkutella. Tunneleita on kilometritolkulla. Mukavampi ja lähes yhtä nopea on vanha ykköstie 110. Enempi maisemia, mäkiä ja mutkia. Parissa tunnissa olet perillä kahvitaukoineen.

Mukavinta motoristinautintoa löytää Suuren Rantatien (1300-luvulta) ja sittemmin Kuninkaantien (1700-luvulla) nimisellä reitillä. Reitti yhdisti Pohjolan tärkeimmät kohteet. Sen varrelta löytyy vuosisatojen kulttuuriperinnöt ruukeista kartanoihin. Uudenmaan liitto ylläpitää nykyajan Kuninkaantien brändiä. Huomattavat kohteet on merkitty oheisen linkkiin  http://www.kuninkaantie.net/kartta/kartta6.html. Niistä riittää tarjontaa useammallekin retkelle. Nyt esiteltävä reitti yhdistää reittien parhaita piirteitä.

(A) Lähdetään Kirkkonummelle ja Siuntioon johtavalle tie n:o 1130:lle . Jos haluaa tutustua kuuluisien arkkitehtiemme Hvitträskiin -  http://www.nba.fi/fi/hvittrask  - , niin pihassa voi hienoja rakennuksia pyörähtää katsomassa. Vanha tie on mukavan mutkainen ja kumpareinen - kauniita pelto- ja metsämaisemia. Pääkaupungin työmatkalaisten ruuhkat kannattaa huomioida.

(B) Saavutaan valtatie 25:lle ja lähdetään Hangon suuntaan. Parin kilometrin jälkeen tulee Kirkniemen tienhaara, jota vastapäätä notkossa on viitta Vironperä. Johannes Virolaisen fanit käyvät vieläkin pihapiirin kiertämässä. Pihatie on busseillekin suunniteltu.

(C) Saavutaan Mustiosta Saloon johtavalle uudelle kuninkaantielle. Tie n:o 186 on uusi ja kiertelee Lohjanjärven länsirantoja, kallioita ja metsälampia. Kauniita P-paikkoja on useita. Mustion ruukki on paikka, jossa kannattaa aina pistäytyä ihailemassa kaunista miljöötä, jonka läpi virtaa Mustionjoki. Mustion kartanohotellin linna sijaitsee idyllisessä puistossa. Siellä ovat yöpyneet kuninkaat ja keisarit.   http://www.mustionlinna.fi/fi/museo-a-puisto/museo-a-puisto/mustion-linnan-historia. Vieressä on tehtaanseurakunnan Mustion kirkko.

Käännytään vanhalle Kuninkaantielle (104) ja pidetään kahvitauko Fiskarsin ruukissa - http://www.fiskarsvillage.fi/fi/miljoo/historia/ -
Alueella on runsaasti nähtävää, pajaa ja myymälää. Kahvit voi nauttia vaikka vanhassa meijerissä. Tie ylös vaatii hiukan endurotaitoja.
Matka jatkuu Kuninkaantietä (111) Tenholaan ja sieltä vauhdikkaasti kohti Saloa (52). Hirvivaaramerkit on täällä otettava todesta.

(D) Salo on tunnettu Nokiasta ja Suomen piilaaksosta sekä nyttemmin kymmenen kunnan liitoksesta. Halikon seutu on kuuluisa arkeologisista ja maisemallisista arvoistaan. Nalle Wahlroosin Joensuun kartano on ehkä Suomen varakkain.
Salosta Turkuun on edelleen nuo kolme alussa mainittua tietä. Valtatie 1:n kauneimmat osuudet ovat Salon ja Kaarinan välillä, joten ei ole huono vaihtoehto ajaa vaihteluksi motaria pätkä - myös aikataulukysymys.

Mutta motoristien suosimat mutkapätkät noudattavat Kuninkaantietä (2351) Halikosta -Paimioon ja edelleen nykyiseen Kaarinaan (Piikkiö ml).
(E) Piikkiössä on taas Tammisillassa hyvä paikka huoltoon paikallisessa aakkoshuoltamossa ja vierestä voi ostaa tuliaisiksi maankuuluja leivonnaisia Tannisten tehtaanmyymälästä. Piikkiössä ohitetaan myös Moto Guzzin myymälä. Aina voi pistäytyä pihalla näyttäytymässä.
"Levisi kun Jokisen eväät pitkin Piikkiön suoraa";on tunnettu sanonta. Sanonta on peräisin hevosajalta ja suorakin on nykyään kovin lyhyt - muutama sata metriä heti Piikkiön keskustan jälkeen. Juu ja Levis-legendoja on muitakin:-)
Ohitamme Raadelman ja Tuorlan kartanot ja jatkamme Kaarinan läpi tietä 110 kohti Turkua ja päätämme reitin Kupittaan lähteelle.(F) Täältä sitten lähtevät aina äitienpäivien aattoina tuhansien motoristien paraatit Liedon Motoristikirkolle.

Näillä nuoteilla matka kestää noin 4 tuntia. Ne ovat antoisia tiimoja. Luonnikasta reissua!
Takaisinkin sitten tullaan....ja taas on useita vaihtoehtoja.

Googlen KARTTALINKKI


Tuo Perniö-Salo välin voi korvata myös mukavalla reitillä jos aikataulu on väljä.

Kannattaa kääntyä Perniöstä (183) kohti Kemiösaarta. Strömman kanavan yli jatketaan kohti Kemiönsaarta. Kemiönsaaresta Kohti Angelniemeä (1835). Kokkilassa on lossi ja kananvan pohjoispuolella on kahvila. Siitä voi sitten jatkaa kohtia Saloa ja jatkaa Mphessun viitoittamaa tietä.

Mphessulta toivon apua tohon reititykseen näppylöintiin.

Täällä pätee sama varoitus, hirviä ja peuroja on ihan oikeesti.

Tuo pätkä on mukava mutkatie Kemiöstä kohti angelniemen lossia. thumbsup1

Ajeltiin joskun syksyllä 2010 tuo tie (kauden viimeinen ajelu) airrev
SS1000, SS1000PF Kimppa, BB2500K Kimppa, SS1000AFin, IBAF Scandinavia Rally-15, SS1000PF, SS1000 AR-15,SS1000AR-22

Tältä reitiltä kannattaa vielä poiketa Taalintehtaalle ja sieltä Vestanfjärdin kautta (tai jotain sinnepäin) tulee takaisin mukava kapoinen maalaistie tai reitti päinvastoin.

03.02.11 - klo:23:23 #4 Viimeisin muokkaus: 04.02.11 - klo:07:59 käyttäjältä Mphessu
Tässä ovat ehdotetut koukkaukset Kuninkaantieltä
Malli Awes ABC AWES

ja
Malli Hakke siihen vielä lisättynä ABC Hakke
thumbsup1 ajelu.gif

Powered by EzPortal