Saariston Rengastie

Aloittaja Mphessu, 01.01.11 - klo:16:33

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

01.01.11 - klo:16:33 Viimeisin muokkaus: 02.01.11 - klo:09:38 käyttäjältä Mphessu
Saariston Rengastie  ajelu.gif

Saariston Rengastie on helppo tapa tutustua kesällä ainutlaatuiseen Turun Saaristoon. Kahdeksan lauttaa tai yhteysalusta ja saman verran korkeita maisemasiltoja ovat noin parin sadan kilometrin rengasreitin suosion suolana. Reitille voit lähteä sutenakin - hetken mielijohteesta. Sen voi ajaa sekä myötä että vastapäivään muutamassa tunnissa, mutta sitä ei voi suositella, koska silloin et ehdi tutustumaan saaristoon ja voit jumittua saarelle. Lautta-aikatauluihin on syytä perehtyä. Ei kannata sortua myöskään "kilvanajoon" aina seuraavalle lautalle mutkaisilla ja niin mukavilla teillä.

Matkanteko lautoilla on käytännössä ilmaista pl. Houtskärin ja Iniön välin tunnin kestävä 12 km:n  lauttamatka. Mozka maksaa 10 e, mutta koko reitillä merimatkoilla menovettä säästyy ja mittarista 30 km.

Merimatkoilla voi nauttia hienoista maisemista ja saa jaloitella rauhassa. Lautoille ajaminen on helppoa ja sieltä ajetaan ulos samassa järjestyksessä. Ennen laituriin tuloa on istuttava pyörän päälle ja otettava vankka ote sarvista sekä saatava molemmat jalat tukevasti alustaan.  Käytä käsijarrua, koska laituriin ajo yleensä aina heilauttaa pyörää.

On mahdotonta kertoa tässä kuvausta koko reitistä, jonka merkittävimmät nähtävyydet ovat:

(A)Turusta lähtien Aurajoelta  myötäpäivään kiertäen:
(B) Kuusiston linnanrauniot * Kuusiston kartano *
(C) Paraisten harmaakivikirkko * Vanha Malmi * J.L. Runeberg kihlasi Fredrikan Paraisilla * Kalkkivuori, -kaivos vai louhos? * Paraisten kotiseutumuseo * V.I. Lenin alias "Dr. Müller" Paraisilla * Sattmark * Airisto * Lenholman luonnonsuojelualue * Kasberget *
(D) Nauvon kirkko * Laivahuone * Nauvon satama * Finbyn jatulintarha * Estonian muistokivi *
(E) Korppoon harmaakivikirkko * Saaristo inspiroi Sibeliusta * Korppoon kotiseutumuseo * Saaristokeskus Korpoström * S.A. Andrée lensi Suomeen lokakuussa 1893 * Galtby * Lauttamatka Korppoosta Houtskariin *
(F) Näsby ja Houtskarin kirkko * Houtskarin Saaristomuseo * Borgberget, Hyppeis * Kaksi salmen ylitystä *
(G) Antonia, ex Ebbas dröm, ex Meritie-Havsvägen * Iniö * Iniön kirkko * Heponiemen loisto
(H)Volter Kilven Kustavi * Taivassalon harmaakivikirkko * Taivassalon museo *
(I) Vaihtoehtoinen paluureitti * Louhisaaren kartanolinna * Askaisten Ritaripuisto * Askaisten kirkko
(J)* Kultaranta * Kuparivuori * Naantalin kirkko * Ukkopekka höyryää perinteisellä reitillä
(L) * Meren kyntäjiä rakenteilla * Ruissalo * Forum Marinum * Parkkilaiva Sigyn * Vepsä ja Maisaari.

Edellä merkityt aakkoset ovat vain suuntaa-antavia askelmerkkejä ja samalla pääpiirteisiä googlemapsin etappeja, mitä alueelta voit löytää.

Koska itse ajaminen motskalla on osa nautintoa, on olemassa sellainenkin vaihtoehto, että lähtee Turusta Naantalin kautta Rymättylään ja sieltä Pikku Rengastielle, ms Lintan (maksullinen, muttei kallis) kanssa yli Nauvon kirkonkylään ja siitä sitten varsinaista Saariston Rengastietä edelleen myötäpäivään. Voit valita siis muutaman tunnin kestävän Pikku Rengastien tai sitten jatkaa vaikka Ahvenanmaalle ja tehdä viikon reissun.

Yksittäisistä kohteista, joissa voi käydä ilman moottoripyörää, mainitsisin Seilin saaren. Nauvon kirkonkylässä on turvallista jättää pyörä parkkiin ja mennä aluksella.

Aivan erikoisen kivoja tieosuuksia moottoripyöräilijöille on Houtskarissa, koska siellä on paikoitellen hyvin vaihtelevaa, mutkaista ja mäkistäkin, ja silti hyvä pinta asvaltissa. Samoin Lillandetin saarella oleva kiertotie Gyttjan kautta tarjoaa mukavaa vaihtelua ja merimaisemiakin. Motskalla voi helposti jatkaa sieltä eteenpäin ja käydä edestakaisin Kirjaisissa. Samalla tavoin voi olla kiva ajaa Paraisilta Attun saaren kautta Paraisten portille asti, vaikka taas joutuu palaamaan samaa reittiä takaisin.

Suhteellisen harvoin kulkevia ovat Iniö-Kustavi -reitin lautta Aurora ja Korppoo-Houtskari välin maantielautat. Normaalisti siis riittää, kun ottaa etukäteen selvää näiden kolmen lautan aikatauluista.

Hyvä suunnittelu palkitsee nyt erityisesti. Olen asunut nuoruuteni Kaarinassa ja tutustunut saaristoon monin tavoin, mutta aina löytää uutta. Kiitän Lauri Hokkasta opastuksesta ja hänen hyvistä vinkeistään. Edellä mainitut nähtävyydet ovat ABONISOS- matkaoppaasta, jota voin lämpimästi suositella.
Googlemapsin

KARTTALINKKI

ABONISOS etusivu
   http://www.saaristonrengastie.fi/index.php?sivu=1

ja kuvagalleria
http://www.saaristonrengastie.fi/index.php?sivu=4

Kesäkauden aikataulut voi tilata osoitteesta
info@lansi-turunmaa.fi   sekä www.lautat.fi

Mökit  ja majoitusvaraukset www.suomensaaristovaraus.fi
tai googlettamalla suoraan majoitusliikkeiden kanssa.

Tärppejä: Nauvossa: Gyttja Västergård (sen lähellä ei tosin ole iltaelämää, mutta motskalla se ei ehkä ole vaatimuskaan)
Korppoossa: Hotelli Nestor tai sen lähellä aamiaismajoitusliike Faffas (sama huomautus pätee näihinkin)
Iniössä: Bodgårdin aittamajoitus (siellä en ole itse yöpynyt, mutta se on kuulemma mukava paikka, vaikka vaatimaton – motorcycles welcome!-kyltti)
Erityisesti jos matkustatte juhannuksen ja elokuun alun välisenä aikana, kannattaa majoitus varata hyvissä ajoin.
horisko

Ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan:-)Nyt on julkaistu Saariston Rengastien kiertämisen kannalta ratkaisevan Antonia - aluksen  Houtskari-Iniö –reitin aikataulu. Vastaavasti Pikku Rengastien  Linta-aluksen  Nauvon kk(-Seili)-Rymättylä -reitin ensi kesän aikataulu.

Hyvältä näyttää!

Antonia-alus liikennöi ensi kesänä entistä pitempään, 16.5.-30.9. ja Linta 20.5.-28.8., tarkat tiedot löytyvät nettisivuilta www.arctia.fi ja  http://www.ely-keskus.fi/fi/ELYkeskukset/varsinaissuomenely/Saaristoliikenne/Sivut/Yhteysalusliikenteenreititjaaikataulut.aspx
horisko


04.01.11 - klo:11:58 #2 Viimeisin muokkaus: 04.01.11 - klo:15:23 käyttäjältä Maria

Kyllä tuonnekin on kerettävä ensi kesänä  thumbsup1

04.01.11 - klo:20:45 #3 Viimeisin muokkaus: 05.01.11 - klo:00:19 käyttäjältä Maria
Minä kiersin tuon viime vuonna juhannusaattona, kun satuin olemaan Turuuusssss.  Oli muuten nyssykän kuskaaja nuoria Kustavista Iniöön  reps
Kauniita merimaisemia, mutkateitä jne tuolla on, mutta ihan joka kesä minä en ainakaan tuota kiertää. Ja kommenttihan on täysin henkilökohtainen  withstupid

Powered by EzPortal