Hämeen Härkätiellä

Aloittaja Mphessu, 27.12.10 - klo:19:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

27.12.10 - klo:19:02 Viimeisin muokkaus: 28.12.14 - klo:15:49 käyttäjältä Mphessu
Hämeen Härkätietä hetken matkaa - 
03Biker

http://goo.gl/maps/29TSI

"Tuu, tuu tupakkarulla, mistäs tiesit tänne tulla?
Tulin pitkin Turun tietä, hämäläisten Härkätietä."

Hämeen Härkätie on Suomen varhaishistorian merkittävin tie, joka on ollut käytössä yli tuhat vuotta. Varsinaissuomalaista jokimaisemaa ja hämäläistä korpea halkovaa reittiä käyttivät niin kauppiaat, pyhiinvaeltajat kuin kuninkaatkin - ensimmäisen kerran jo viikinkiaikoina.
Kärrytie on yhä kuljettavissa päästä päähän Turun linnasta Hämen linnaan yhdistäen nämä keskiaikaiset linnat. Se on vanha hallintotie mutta myös vanha eurooppalainen pyhiinvaellusreitti Turun Tuomiokirkosta Hattulan Pyhän Ristin kirkoon, ja tien varrella sijaitsee useita muitakin keskiaikaisia kirkkoja.

Liedon motoristikirkon 10 km:n paraati lähtee Turun Kupittaalta (A) ja kulkee nykyistä 10-tietä Liedon keskiaikaiselle kirkolle (B). Hämeen Härkätie on Liedon Vanhalinnassa museotienä. Liedon Vanhalinna on Aurajoen varrella sijaitseva muinainen linnavuori. Sen kupeessa sijaitsee Vanhalinnan kartano, joka toimii museona.

Hämeen Härkätie 2230  poikkeaa taas 10-tieltä Tarvasjoen kirkolle ja jatkaa Paimionjoen mutkaista vartta Marttilaan (C). Marttilassa sijaitsee Erkka Korpiaho Racin team http://www.erkkakorpiahoracing.fi/ . Erkkahan on moninkertainen RR:n Suomen mestari ja asiantunteva mozkakauppias.
Koski Tl  on saanut nimensä Paimionjoen monista koskista, jotka kuvaavat hyvin pienen, mutta elinvoimaisen kunnan elämää.
Kunta kuuluu Loimaan saviseutuun ja on näin ollen maisemansa puolesta varsin tasainen.

Turun läänin Koskelta Hämeen Härkätie saapuu Lounais-Hämeeseen Somerolle (D) ja jatkuu kohti Renkoa ja Hämeenlinnaa (ja siitä voi laatia oman MCCT- selostuksen). Me poikkeamme kuitenkin kohti pääkaupunkiseutua tietä 280.

Mukavien ihmisten lisäksi Somerolta löytyy nähtävää ja koettavaa.
Tutustua voi  vaikkapa museoihin, 1900-luvun linnaan, maisemallisesti upeisiin Häntälän notkoihin, Baddingin kioskiin,, astrologiseen kahvilaan, tehtaanmyymälöihin, kotieläintiloihin jne.
http://www.hovimakicamping.fi/ Hovimäki Camping on motoristiystävällinen leirintä- ja retkeilyalue Hirsjärven rannalla, aivan Baddingin kioskin vieressä.
Alueella on toimivat palvelut, mökkejä, hyvät matkailuvaunupaikat sekä luonnonkauniita paikkoja leiriytyjille.

Ja jos olet liikkeellä kesälauantaina, kannattaa poiketa Somerniemen kesätorilla (E). Somerniemellä voi kohdata  livena vaikka kirjailijaprofessori Kaari Utrion, jonka Amanita tuotantoyhtiö ja koti siellä on.
Moni  muistaa Satumaan ja Unto Monosen sekä kulttuurin monitoimimies  M.A. Nummisen - somerolaisia hekin.

( F) Nummi-Pusulasta voi jatkaa suoraan kohti Helsinkiä Moottoritie 1 kautta tai sitten ajella mutkaisia ja mäkisiä mukavaa mozkareittiä kohti Karkkilaa ja sieltä Vihtijärven kautta Kehä V:lle Nurmijärvelle (G), josta voi taas mainiosti suunnata kukin omiin suuntiinsa.


Powered by EzPortal