Hangon pyrähdys

Aloittaja sandis, 02.01.15 - klo:12:14

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

02.01.15 - klo:12:14 Viimeisin muokkaus: 16.01.15 - klo:10:58 käyttäjältä sandis
HANGON PYRÄHDYS

A Reitin voi aloittaa Billnäsin ruukilta Mokkotalli nimisen puusepänverstaan yhteydessä olevasta Mokkokaffe kahvilasta. Löytyy osoitteesta Billnäsin puistotie 23. Billnäs on Raaseporin kaupungissa Kuninkaantien varrella sijaitseva kylä ja entinen rautaruukki. Billnäsin ruukkikylä kuuluu osana Suomen kansallismaisemiin.

B Hangon rintamamuseo. Moskovan rauha maaliskuussa 1940 merkitsi talvisodan loppumista ja hankolaisille evakuoinnin alkamista. Alue piti tyhjentää kymmenessä päivässä ja luovuttaa Neuvostoliitolle, joka rakensi niemelle vahvan meri- ja ilmavoimien tukikohdan.  Suomalaisten puolella aloitettiin heti Hankoniemen yli ulottuvien puolustuslinjojen rakentaminen. Niiden oli tarkoitus puolustaa pääkaupunki Helsinkiä odotetulta hyökkäykseltä.
Rintamamuseo sijaitsee aivan Valtatie 25:n vierellä, tarkalleen siinä kohtaa, missä jatkosota puhkesi kesäkuussa 1941.

C Hangon lentokenttä joka on Suomen eteläisin kenttä. Kenttä on harraste ilmailijoiden käytössä.

D Hanko Suomen eteläisin merikaupunki. Kaupungin merenkulun perinteet johtavat purjelaivojen aikakaudelle, jolloin merenkävijät pitivät Hankoniemen edustoja pysähdyspaikkana. Tästä aikakaudesta on muistona mm. Hauensuolen kallioihin kaiverretut 640 nimeä ja vaakunaa, jotka kertovat aateliston, sotilaiden ja kauppiaiden matkoista jo 1500-luvulta lähtien.
Merenkulun lisäksi Hankoniemi on ollut tärkeä valtakunnan puolustukselle Suomenlahden lukkona. Ruotsalaiset alkoivat linnoittaa Hankoniemeä jo 1600-luvulla ja 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa ruotsalaiset rakensivat linnoituksia kolmelle saarelle ja mantereelle estääkseen vihollisen pääsyn Hankoniemen ohitse. Venäläiset jatkoivat linnoittamista 1809, mutta räjäyttivät linnoitukset Krimin sodan aikana 1854.
Saaristomeren uloimmalla luodolla, 25 kilometriä Hangosta lounaaseen, kohoaa ylväs kivirakennus Bengtskärin majakka. Saaren historian dramaattisin tapaus sattui kesällä 1941, kun saarella käytiin kiihkeitä taisteluita, joihin osallistui yli 1000 suomalaista ja venäläistä sotilasta. Pommi vaurioitti pahasti majakkarakennusta, ja kesti aina vuoteen 1950 ennen kuin majakka voitiin vihkiä uudelleen käyttöön.
Hangon Tulliniemi on Suomen mantereen uloin merenpäällinen osa. Tulliniemi on suosittu virkistysalue, jossa kävijä voi ihailla purjelautailijoiden ja leijasurffaajien huimia suorituksia.

Reitin taukopaikkana on Cafè Regatta. Viihtyisä kahvila sijaitsee merenrannalla, kannattaa poiketa. Tarjolla on hyvää kahvia ja leivonnaisia. Kahvila sijaitsee osoitteessa Merikatu 1.

E Santalan kartano. Ensimmäiset maininnat Hangosta on 1200-luvulla Tallinnassa kirjoitetussa reittiselostuksessa. Vuoden 1549 veroluettelossa on mainittu että Hangon alueella on 11 kylää mm. Santalan kylä. Kartano on ollut toimiva maatila, jossa toimi kestikievari vielä 1900-luvun alkupuolella. Santalan kestikievari muuttui myöhemmin Santalan kristilliseksi opistoksi. Vanha maantie Hankoon kulki Santalan kartanon ja kievarin kautta. Maantien linjaus on muutettu kulkemaan n. 500 m etelämmäksi, jolloin raskas läpikulkuliikenne poistui kokonaan vanhalta tieosuudelta.

F Prästkullan kartano edustaa maisemallisesti ja historiallisesti Uudenmaan rannikon vanhinta aatelin maaomaisuutta. Prästkulla on keskiaikainen rälssisäteri ja asuinkartano, jonka omistajat tunnetaan 1200-luvun lopulta lähtien. Prästkulla on kulkenut perintötilana Illen, Gjösin ja 1700-luvulta lähtien Tauben sukujen omistuksessa.

G Pyrähdys on luontevaa päättää toiseen ruukkikylään. Fiskars, tuo mainio motoristien suosima kylä josta huokuu menneiden aikojen kädentaidot.

http://goo.gl/maps/tTVrn




Powered by EzPortal